VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Nederlandse beleggers doen er goed aan over de grens te kijken, zeker voor sectoren die op de beurs van Amsterdam ontbreken. Makers van chocoladeproducten bijvoorbeeld, in Zwitserland zijn er twee genoteerd die een nadere analyse meer dan waard zijn.

Lindt & Sprüngli AG is een chocoladefabrikant die teruggaat tot 1845. Door verschillende overnames groeide Lindt de afgelopen 20 jaar uit tot een van de belangrijkste chocolademakers ter wereld. Bekend zijn de Lindor chocoladeballen en de gouden konijnen, die Lindt sinds 1952 in meerdere formaten voor Pasen maakt. Rond andere feestdagen worden allerlei ander chocoladeproducten gemaakt. Het bedrijf heeft fabrieken in Zwitserland, Duitsland, Frankrijk, Italië, Oostenrijk en in New Hampshire (VS).

Deze week kwam daar een fabriek in Australië bij. Lindt opende een faciliteit in Sydney die 60 miljoen dollar heeft gekost. Lindt’s CEO Ernst Tanner zei bij de opening van de fabriek dat de beslissing (20 jaar geleden) om de Australische markt te betreden een van de beste is geweest in de geschiedenis van het bedrijf. De chocolaatjes van Lindt doen het zeer goed in dat land, en in de fabriek in Sydney zal worden begonnen met de productie van een nieuwe lijn paaseieren die Lindt zal maken van uit Zwitserland geïmporteerde chocola.

Chocola wordt gemaakt van cacao, die wordt gewonnen uit cacaobonen, de pit van de vrucht van de cacaoboom. Cacao is een ‘soft commodity’, net als koffie en suiker, waarvan de prijs op de wereldmarkt wordt vastgesteld en die prijs kan sterk fluctueren. Voor de bedrijven die repen, bonbons, koekjes en ijsjes maken is dit een risico. Verder zijn de risico’s voor deze bedrijven te overzien: de vraag naar snoep, ijs en koek is tamelijk stabiel. Zwitserland is van oudsher een belangrijke producent van chocola, en heeft er net als met horloges en machines een reputatie in hoog te houden.

Duurste van de index 

Het aandeel Lindt & Sprüngli is momenteel op basis van de koers-winstverhouding het duurste aandeel in de Stoxx 600 Food & Beverage Index. Het bedrijf is op de beurs zo’n 15 miljard Zwitserse frank waard, ongeveer vier keer de jaaromzet. Voor 2016 wordt een winst per aandeel verwacht van 178 frank, waarmee de koers-winstverhouding ruim boven de 30 ligt. Het dividendrendement is met 1,5 procent ook niet bijzonder hoog.

Wel is het te verwachten dat Lindt de winst per aandeel de komende jaren gestaag kan opvoeren, door de groei in Australië en ook dankzij het anderhalf jaar geleden overgenomen Amerikaanse Russell Stover, waarmee het marktaandeel in de VS wil winnen. Lindt slaagt er de laatste jaren steevast in sneller te groeien dan de markt. In 2015 werd een omzetgroei van bijna 8 procent behaald, ondanks de negatieve gevolgen van de koerssprong van de Zwitserse munt na het loslaten van de koppeling met de euro (begin 2015).

Een mogelijk risico is het aftreden van topman Ernst Tanner, die dit jaar opgevolgd zal worden door de huidige CFO, Dieter Weisskopf. Tanner schuift wel door naar de raad van commissarissen, waar hij zich zal bezighouden met strategische kwesties.

Een alternatief voor het dure Lindt is het eveneens Zwitserse Nestlé. Dit is het grootste voedingsmiddelenconcern ter wereld, dat ook behoorlijk groot is in chocoladeproducten (KitKat, Rolo, Lion, Smarties, Nuts). Nestlé verkoopt zelfs meer chocola dan specialist Lindt, maar is daarnaast ook groot in koffie (Nescafé, Nespresso), bronwater (Vittel, Perrier), bouillon en kant-en-klaar maaltijden (Maggi), ijs (Motta, Mövenpick), babyvoeding (Nestlé) en dierenvoedsel (Felix, Friskies).

Nestlé werd in 1866 opgericht door de Duitser Henri Nestlé, de uitvinder van een oplosbaar babyvoedsel op basis van melk en granen dat gebruikt kan worden als vervanger van moedermelk. Zijn vriend Daniel Peter vond vervolgens de melkchocolade uit. Het bedrijf was in 2010 eventjes 's werelds meest winstgevende onderneming. Dat was in dat jaar vooral te danken aan de boekwinst op de verkoop van lenzenvloeistofmaker Alcon, maar de jaarwinst van 10 miljard frank mag er nog altijd zijn. Er werken 335.000 mensen bij Nestlé, dat momenteel zowel sterk bezuinigt als investeert.

Net als concurrent Unilever boekt Nestlé een groot deel van de omzet in opkomende markten. Maar Unilever is daar verder. Nestlé wil de komende jaren fors investeren om de groei in met name China aan te zwengelen. Vooral door sterk in te zetten op e-commerce moet de Chinese omzet worden opgevoerd. Sinds kort verkoopt het bedrijf via de Chinese webwinkel Alibaba tientallen producten aan Chinese consumenten, waaronder melkpoeder en chocolade. Nestlé heeft hoge verwachtingen van de internetverkoop in China. In 2018 moet de omzet groter zijn dan die in de Verenigde Staten en Europa samen.

Een meer uitgebreide analyse van de aandelen Lindt & Sprüngli en Nestlé leest u in het nieuwste beleggersmagazine Effect, dat op 22 juli verschijnt. Nog geen abonnement? Klik hier.